Jakie przekąski w odchudzaniu?

Tagi , , ,

Proces odchudzania zazwyczaj bywa długotrwały i męczący, ponieważ oznacza wiele wyrzeczeń i rezygnacji z rzeczy, które lubimy i mamy w zwyczaju łagodzić nimi swoje problemy. Odchudzanie musi być kompleksowe, a więc obejmować zarówno dietę  jak i ruch oraz wsparcie psychologiczne, które pozwoli uzmysłowić sobie potrzebę i cel odchudzania. Dotyczy to zwłaszcza osób, które muszą pozbyć się kilkudziesięciu kilogramów i czeka je wiele miesięcy ciężkiej pracy.

Przekąski w odchudzaniu

Dieta wymaga od nas wiele wyrzeczeń. Przekąski w odchudzaniu powinny być lekkie i małokaloryczne. Największym wrogiem prawidłowej wagi i przyczynkiem do szybkiego zafundowania sobie zbędnych kilogramów są przekąski słodkie, zawierające dużo cukru, tłuszczu i kalorii.

[AdSense-A]

Wiele osób ma problemy z powstrzymaniem się przez podjadaniem przekąsek, na przykład chipsów czy paluszków, zwłaszcza gdy stoją one prosto przed naszym nosem. Niestety dieta wymaga rezygnacji z takich przekąsek, co jednak nie oznacza, że ta dyżurna miska nie może zostać na stole, tylko wypełniona innymi produktami, których podjadanie nie wpływa na poziom wagi. Istnieje sporo takich produktów, które można teoretycznie jeść bez większych ograniczeń, kiedy dopadnie nas niepowstrzymana ochota na przegryzienie czegoś. Co może się znaleźć w takiej misce?

  • Marchewka, łodygi selera naciowego, zielony ogórek, rzodkiewka czy pomidor pokrojone w paski lub cząstki warzywa do chrupania, świetnie zastąpią paluszki, a mają zaledwie kilkanaście kalorii.
  • Liście zielonej sałaty, cykorii, kapusty pekińskiej idealne do podjadania, sycące i prawie w ogóle nie dostarczające energii. Można je jeść w dowolnej ilości bez żadnych ograniczeń.
  • Niektóre owoce. Jeśli przygotowujemy sobie miskę przekąsek na kilka godzin nie powinny to być owoce soczyste, które puszczą sok i stracą konsystencję. Niektóre gatunki są też bogato zaopatrzone w cukier, dlatego warto ich unikać. Przykładowo jeden banan to prawie trzy średniej wielkości jabłka. Pozostałe rodzaje też warto ograniczać. Do najlepszych przekąsek zaliczają się czereśnie, pomarańcze, mandarynki, maliny, truskawki, kiwi i grejpfruty. Świetną przekąską jest także arbuz, ale trzeba go zjadać zaraz po pokrojeniu.
  • Suszone owoce – stanowią wprawdzie magazyn skoncentrowanego cukru, są wysokokaloryczne, ale zjada się je wolno, a dodatkowo bywają bardzo bogate w błonnik. Dwie czy trzy suszone śliwki, figi lub morele nie zaburzą diety, a poprawiając metabolizm mogą pomóc w spalaniu kalorii. Pożyteczne są też zawarte w śliwkach pektyny, które pęcznieją i powodują uczucie nasycenia.
  • Produkty białkowe – chude jogurty, kawałek chudego białego sera, maślanka dostarczają białko, które jest trawione długo i do własnej przemiany potrzebuje wiele energii.
  • Chrupkie pieczywo – jest sycące i zawiera dużą porcję błonnika, jednak trzeba uważać z jego ilością, bowiem jeden wafel ryżowy ma aż 36 kcal.
Poprzedni

Bieganie z pulsometrem od A do Z

Dlaczego sterydy powodują wzrost agresji?

Następny

Dodaj komentarz